RETRO

VRK nutraukė K. Bartoševičiaus įgaliojimus Seime, mandatas patvirtintas V. Semeškai

mandatasVyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį nutraukė konservatorių frakcijos atstovo Kristijono Bartoševičiaus įgaliojimus Seime. 

Kadangi jis į Seimą 2020 metais buvo išrinktas pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąrašą, Seimo nario mandatą VRK suteikė kitam šio sąrašo kandidatui, buvusiam krašto apsaugos viceministrui Viliui Semeškai.

VRK nariai sprendimą priėmė vienbalsiai.

K. Bartoševičius mandato neteks nuo sprendimo paskelbimo.

„K. Bartoševičiaus įgaliojimai šiandien ir nutrūksta“, – po VRK posėdžio žurnalistams sakė komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

VRK posėdyje antradienį parlamentaras nedalyvavo.

J. Petkevičienė pažymėjo, kad anksčiau galiojo reikalavimas mandato atsisakančiam Seimo nariui perskaityti pareiškimą per komisijos posėdį, tačiau su praėjusių metų rugsėjį įsigaliojusiu Rinkimų kodeksu jos atsisakyta.

„Dabar pagal Rinkimų kodeksą tokio privalomumo nėra, yra privalomumas pateikti pareiškimą, ką K. Bartoševičius ir padarė. Pareiškimas turėjo būti pasirašytas elektroniniu parašu, tai irgi buvo padaryta, ir komisija ne vėliau kaip per 15 kalendorinių dienų privalo priimti sprendimą dėl Seimo nario įgaliojimų pripažinimo nutrūkusiais“, – kalbėjo V. Petkevičienė.

Komisijos vadovė taip pat paneigė versiją, jog atsisakydamas Seimo nario mandato parlamentaras galėjo išvengti apkaltos. 

„Kadangi yra jo pareiškimas, komisija turėtų priimti per 15 dienų jo atsistatydinimą, tai nieko nekeičia. šiuo atveju VRK politikuoti neketina ir ateityje, labai tikiuosi, kad nepolitikuos“, – sakė J. Petkevičienė.

Ji taip pat patvirtino, jog Seimo nario mandato galima atsisakyti nenurodant motyvų: „Nėra to privalomumo, Lietuvoje nėra priverstinio darbo ir (K. Bartoševičius) pasinaudojo tokia teise“.

V. Semeška, kuriam VRK antradienį pripažino mandatą, Seimo nario įgaliojimus įgis po priesaikos Seime. Tai turėtų įvykti prasidėjus pavasario sesijai, kovo 10 dieną.

K. Bartoševičiaus pareiškimą dėl Seimo nario mandato atsisakymo VRK gavo elektroniniu paštu praėjusį penktadienį, apie 20 valandą.

Politikas žurnalistams tvirtino, kad tai apgalvotas, ne staiga gimęs, o pribrendęs apsisprendimas. Jis tvirtino palikti Seimą nutaręs dėl asmeninių priežasčių, tai yra sveikatos būklės.

Tačiau pirmadienį Generalinė prokuratūra pranešė, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K. Bartoševičiaus teises klausimą.

Anot prokuratūros, praėjusių metų lapkričio viduryje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo mažamečio ir nepilnamečio seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo. K. Bartoševičius neigia šiuos galimus įtarimus.

Pagal Konstituciją, Seimo nario asmuo yra neliečiamas, jis be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Autoriai: Jūratė Skėrytė, Milena Andrukaitytė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode