Sprogimas

Įteiktos 2022 metų Lietuvos mokslo premijos

moksloKovo 2 dieną Lietuvos mokslų akademijoje iškilmingai apdovanoti 2022 metų Lietuvos mokslo premijų laureatai. Renginyje dalyvavo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, Lietuvos mokslo premijų komisijos pirmininkas prof. Zenonas Dabkevičius.

Tai svarbiausi kasmetiniai apdovanojimai Lietuvos mokslininkams, skiriami už reikšmingiausius darbus humanitarinių ir socialinių, fizinių, biomedicinos ir žemės ūkio bei technologijos mokslų srityse.

„Lietuvos mokslo premijos yra tiek pagarbos išraiška ir įvertinimas, tiek siekis kurti kuo geresnes sąlygas mokslinei bendruomenei stiprėti ir produktyviai darbuotis. Kartu tai ir investicija į visos visuomenės ateitį. Nei kūryba, nei verslas, nei politika negali kokybiškai veikti be mokslo pasaulio, nes mokslo pasaulis rodo kryptį, siūlo sprendimus ir perkuria esamas sistemas“, – šventės metu sakė ministrė pirmininkė.

„Mokslininkų tikslas yra vienas – kurti geresnį, pažangesnį, sveikesnį pasaulį. Jis šiandien atrodytų visai kitaip be mokslininkų ryžto ir atsidavimo, nes juk nežinomybės, krizių akivaizdoje mes visada atsisukame į jus ir į mokslą, kad padėtumėte išspręsti mus kamuojančius iššūkius. Tačiau naujos idėjos neateina labai lengvai – tai reikalauja daug darbo, ištvermės, daugybės pakartotinių bandymų ir klaidų. Tik to darbo finale mes galime džiaugtis jūsų rezultatais“, – sveikindama laureatus sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė.

Lietuvos mokslo premijų komisija šiemet skyrė šešias Lietuvos mokslo premijas septyniems laureatams.

Humanitarinių mokslų srityje premija skirta Ritai Šerpytytei už darbų ciklą „Vakarų nihilizmas tarp diagnozės ir teorijos“.  Socialinių mokslų srityje premija skirta Danutei Gailienei už darbų ciklą „Istorinių traumų ir socialinių transformacijų Lietuvoje psichologiniai padariniai“.

Gamtos mokslų srityje premijos įteiktos Linui Mažučiui už darbų ciklą „Mikroskysčių technologijos pavienių ląstelių ir biomolekulių tyrimuose“ ir Konstantinui Pileckui už darbų ciklą „Skysčių tekėjimo matematinių modelių tyrimas ir taikymai“.

Medicinos ir sveikatos mokslų, žemės ūkio mokslų srityse premija skirta Virginijui Feizai ir Daliai Feizienei už darbų ciklą „Žemės ūkio paskirties dirvožemių tvarus valdymas: mokslinė ir taikomoji plėtra“.

Technologijos mokslų srityje premiją pelnė Saulius Grigalevičius už darbų ciklą „Naujos struktūros elektroaktyvūs dariniai optoelektronikos technologijoms“.

Iš viso konkursui buvo pateikti 27 mokslo darbai humanitarinių, socialinių, gamtos, medicinos ir sveikatos mokslų, žemės ūkio, technologijos mokslų srityse.

Lietuvos mokslo premija yra 780 bazinių socialinių išmokų dydžių, t. y. apie 38 tūkst. eurų.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode