Sprogimas

Pasaulinę pelkių dieną kviečiame į žygius saugomose teritorijose

peliuArtėjant Pelkių dienai, kuri minima vasario 2 d., Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nori atkreipti visuomenės dėmesį į vertingų pelkių bei šlapmžemių apsaugą. Pelkių dienai saugomų teritorijų direkcijos organizuoja ir dedikuoja įvairius renginius, žygius, žaliąsias pamokas. 

Pasaulinę pelkių dieną mini prie tarptautinės Ramsaro konvencijos prisijungusios šalys, taip pat ir Lietuva. Siekiant išsaugoti išlikusias pelkes, nemažai jų įtraukta į ES saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“. Pelkėms išsaugoti steigiami telmologiniai (pelkių) draustiniai.

Tarptautinės reikšmės saugomomis šlapžemėmis yra paskelbtos penkios mūsų šalies vietovės: Čepkelių, Kamanų, Viešvilės bei Žuvinto gamtiniai rezervatai ir Nemuno deltos regioninis parkas. 

Pelkės užima apie 6-7 procentus mūsų šalies ploto. Pelkės ir šlapžemės pasižymi gausia biologine įvairove. Kai kurios pelkių augalų ir gyvūnų rūšys – ypatingai retos ir saugomos. Jos įrašytos į Raudonąją knygą.

Valstybiniuose rezervatuose, nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose vasario pradžioje vyks daug renginių, skirtų Pasaulinei pelkių dienai. 

Vasario 2 d. Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centre vyks Pelkių dienos minėjimo renginys, kuriame bus pristatyta pelkių ekosistemų svarba biologinei įvairovei, klimato kaitai bei pelkių atkūrimo galimybės. Lankytojai turės galimybę kartu su specialistais  apsilankyti Artosios aukštapelkėje. Daugiau info rasite čia 

Kamanų valstybiniame gamtiniame rezervate vasario 4 d. vyks žiemos žygis į Kamanų pelkę. Planuojama nužygiuoti 4-5 km, besigrožint žiemiškos pelkės vaizdais, aplankant Senežerį, pelkės salas ir Didžiąją klampynę. Daugiau informacijos rasite čia

Žuvinto biosferos rezervato lankytojų centre vasario 2 d. bus galima nemokamai apsilankyti lankytojų centro ekspozicijoje. 

Žemaitijos nacionaliniame parke vasario 4 d. vyks pažintinis žygis po Rukundžių gamtinį rezervatą. Planuojama keliauti pėsčiomis miškais ir pelkėmis apie 4 kilometrus, aplankyti Aklaežerį. Direkcijos gamtininkai atsakys į žygeivių klausimus, papasakos, kodėl svarbu išsaugoti pelkines buveines. Daugiau informacijos rasite čia

Pagramančio regioniniame parke vasario 2 d. vyks žalioji pamoka ir žygis į Plynosios aukštapelkę, kur moksleiviai susipažins su natūralia gamta, sužinos apie retas gyvūnų rūšis. 

Nemuno deltos regioniniame parke vasario 4 d. vyks žygis po unikalią Aukštumalos pelkę. Daugiau informacijos rasite čia

Šią ir kitą savaitę kviečiame dalyvauti minėtuose saugomų teritorijų renginiuose arba savarankiškai aplankyti bet kokią pelkę, pasidomėti pelkių teikiamą nauda. 

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos informacija

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode