RETRO

Įspūdžiai po imersinio spektaklio: „Tai buvo didelė dovana Mažeikių miestui“

teatrasGruodžio mėnesį Mažeikiuose Juozo Vaičkaus ,,Skrajojamasis“ teatras žiūrovams pristatė eksperimentinį imersinio formato spektaklį pagal V. Šekspyro komediją „Vasarvidžio nakties sapnas“. Kadangi toks spektaklis – pirmas Mažeikiuose, jo režisierė Airida Lementauskienė surengė dvi grupines aktorių ir žiūrovų apklausas, kuriose buvo diskutuojama, apie pojūčius ir emocijas, patirtas imersiniame spektaklyje.

Premjera sužavėjo žiūrovus

Imersinis spektaklis nuo tradicinio skiriasi tuo, jog jo metu apeliuojant į visas žiūrovų jusles, jie „panardinami“ į režisieriaus sukurtą aplinką: „Tradiciniame teatre žiūrovai sėdi salėje ir viską stebi iš šalies, tačiau imersinio spektaklio metu aktyviai įtraukiami ir panaikinama riba tarp aktoriaus ir žiūrovo“, – Budas. lt sakė režisierė. Aktoriai prisiminė, kad pasiruošimo pradžioje netgi kilo abejonės ar Mažeikių publika yra pasiruošusi tokio formato spektakliui, tačiau žiūrovų apklausos metu išaiškėjo vieninga nuomonė – tai buvo labai sėkmingas debiutas. Į diskusiją pakviesti žiūrovai teigė, jog imersinio formato spektaklis paliko didelį įspūdį, sukėlė daug teigiamų emocijų ir praplėtė požiūrį į teatrą: „Šis spektaklis buvo didelė dovana Mažeikių miestui“, – sakė viena diskusijos dalyvė.

Netradicinės repeticijos

Imersinis spektaklis buvo naujiena ne tik žiūrovams, bet ir ,,Skrajojamojo“ teatro kolektyvui. Repeticijų metu taikyti interaktyvūs taikomojo teatro formatai: impro, žaidimai – tai buvo nauja patirtis aktoriams, kurią jie įvertino nevienareikšmiškai. Viena dalis diskusijoje dalyvavusių aktorių sakė, jog improvizaciniai užsiėmimai labai sužavėjo: „Būtent žaidimai padėjo geriau pažinti kolektyvą, nebijoti būti vertinamiems kitų, padėjo atsipalaiduoti, ne tik repeticijose, bet ir kasdieniame gyvenime“. Tačiau kiti teigė, priešingai: „Aš supratau žaidimų prasmę – išsilaisvinti, bet tai mane labiau sukaustė, nei išlaisvino. Norėjosi susikoncentruoti ties savo vaidmeniu ir greičiau siekti rezultato“, – pasakojo teatro aktorius.

Bendruomeniškumo svarba

Pasak A. Lementauskienės, šio spektaklio pagrindinis tikslas buvo skatinti bendruomeniškumą, todėl diskusijų metu buvo aptarta ir ši tema. Aktorių nuomonės išsiskyrė: vieni teigė, kad repeticijų metu patyrė bendruomeniškumo jausmą, tačiau kitiems jo vis tik pristigo. Nors dėl bendruomeniškumo repeticijose nuomonės išsiskyrė, tačiau diskusijoje dalyvavę aktoriai vieningai sutiko, kad jis atsiskleidė spektaklių metu, grimo kambaryje, kuomet visi vieni kitus palaikė, padrąsino – tuomet jautėsi bendrystė. Žiūrovai pastebėjo, kad būtent įtraukiantis spektaklio formatas, jiems padėjo patirti bendruomeniškumo jausmą: „Galėjome įsitraukti į spektaklį, patys pasijusti aktoriais ir tapti tarsi jų bendruomenės dalimi“. Žiūrovai taip pat akcentavo, kad bendruomeniškumą padidino tai, jog aktoriai – mažeikiškiai – savi žmonės, kuriuos norisi palaikyti:„Vieni kuria, kiti ateina juos palaikyti – taip ir kuriame bendruomenę“.

Skirtinga publikos reakcija

Dėl įtraukiančio spektaklio pobūdžio žiūrovų skaičius buvo apribotas iki 100 žmonių ir vyko netradicinėje erdvėje – Mažeikių kultūros centro Pramogų salėje, todėl spektaklis buvo vaidinamas net kelis kartus. Kaip pastebėjo teatro aktoriai, kiekvienas pasirodymas sukėlė skirtingas publikos reakcijas: vieną vakarą žiūrovai įsitraukė aktyviau, kitą – elgėsi atsargiau. Artimas kontaktas tarp aktoriaus ir publikos – tai išėjimas iš komforto zonos, todėl kai kurie žiūrovai galėjo jaustis nedrąsiai, tačiau teatro aktorius juokavo: „Žiūrovai bijojo, bet jie nežinojo, kad mes bijom dar labiau“.

Laisvės pojūtis

Diskusijų metu ir aktoriai, ir žiūrovai akcentavo, kad imersiniam spektaklyje ypatingai jautėsi laisvesnė atmosfera, lyginant su tradiciniu teatru.Keičiantis spektaklio scenoms žiūrovai su kėdėmis turėjo judėti kartu su aktoriais: „Erdvių keitimas leido jaustis laisvai ir suteikė galimybę pasišnekučiuoti su vis naujais kaimynais“, – įspūdžiais dalijosi diskusijos dalyvis. Aktoriai taip pat paantrino, jautę daugiau laisvės: „Esu vaidinusi žiūrovams, ir su žiūrovais – tai du skirtingi dalykai. Šiame spektaklyje galėjome pažaisti su žiūrovu – tai visai kitokia patirtis – daugiau laisvės kūrybai“, – sakė diskusijoje dalyvavusi teatro aktorė.

Sužavėjo profesionalumu

„Jūs esate mėgėjų teatras, tačiau galiu pasakyti, kad „Vasarvidžio nakties sapnas“, pralenkė net kai kuriuos matytus profesionalaus teatro spektaklius“, – mintimis dalinosi žiūrovė. Pasak diskusijos dalyvių, juos sužavėjo aktoriai, sugebėję sukurti ryškius ir efektingus vaidmenis. Taip pat pastebėta, kad prie profesionalaus rezultato išpildymo prisidėjo nuostabūs kostiumai bei aukščiausios kokybės apšvietimas ir garsas. Pasak žiūrovų, šiuo dviejų valandų eksperimentiniu spektakliu, buvo užkelta nauja kokybės kartelė.

Nuotr. iš teatro archyvo

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode