Sprogimas

Nauja pažintis su Steponu Dariumi – knygos pristatymas Mažeikių muziejuje

Minint Lituanicos skrydžio 90-metį, vėl dėmesio centre skrydžio sumanytojas - Steponas Darius. Lietuvos aviacijos muziejus (toliau LAM) pristato Mažeikiuose kovo 10 dieną, 15 valandą muziejininko Pijaus Poškaus knygą „Turi būti paleistas… Kapitonas Steponas Darius Lietuvos Karo aviacijoje 1922-1927 m.“ Knygos pristatyme dalyvaus LAM darbuotojai - direktorius Mindaugas Kavaliauskas, muziejininkas, aviacijos istorikas Eugenijus Raubickas, Mažeikių muziejaus muziejininkas, Mindaugas Buknys, Mažeikių kultūros centro vadovas Remigijus Jokubauskas.

Stepono Dariaus asmenybė knygos autorių Pijų Poškų sužavėjo dar vaikystėje, tad ir noras žinoti daugiau, suprasti labiau nuolat augo. Jį žavėjo aviatoriaus gebėjimas mylėti skirtingas sporto šakas, bet tuo pačiu būti ir profesionaliu lakūnu. Tai tarsi daug skirtingų charakterių, kurie sudaro vieną istorinę asmenybę.

Knygoje – per penkerius metus autoriaus surinkti archyviniai dokumentai, bendraamžių prisiminimai ir kiti šaltiniai praturtinami gausiomis nuotraukomis, kurių dalis publikuojama pirmą kartą. Knygoje aprašoma Stepono Dariaus tarnybos Karo aviacijoje raida, pateikiamos iki šiol neviešintos lakūno kvalifikaciją apibūdinančios detalės, tačiau viso to fone – ir asmeninės dramos – sporto su aviacija suderinamumo sunkumai, nuo vadovybės nuslėpta santuoka, konfliktai su vyresnybe bei ilga kelionė link kapitono laipsnio.

Pasak LAM vadovo ir knygos redaktoriaus Mindaugo Kavaliausko, ši Pijaus Poškaus knyga – istoriografinis paminklas Stepono Dariaus asmenybei ir jo aktyviausiems metams Lietuvoje, per kuriuos įvykiai skriejo kone aviaciniu greičiu, kai vieni kitus lenkė pasiekimai ir nesėkmės, džiaugsmai ir nusivylimai, pakilimai ir nusileidimai.

Knyga yra lengvai suprantama ne vien tik aviacijos istorijos mylėtojams, bet ir kiekvienam iš mūsų. Skaitant kūrinį galima pajusti, kad Stepono Dariaus egzistenciniai klausimai, kryžkelės ne svetimos ir šiandieniame pasaulyje bei mūsų gyvenimuose.

Knygos vertę sudaro ir jos ypatingas dizainas – lengvumas, specifinis spalvų, skirtingų popieriaus rūšių panaudojimas - kurį sukūrė ne vieną apdovanojimą už knygos išvaizdą pelniusi Inga Navickaitė-Drąsutė.

Pijus Poškus yra inžinierius, aviatorius, Lietuvos aviacijos muziejaus muziejininkas, besispecializuojantis tarpukario Lietuvos Karo aviacijos tyrimuose. Pristatymo metu bus galimybė įsigyti knygą ir gauti autoriaus autografą.

Knygos leidėjas – Lietuvos aviacijos muziejus.

Susitikime kovo 10 dieną, 15 valandą Mažeikių muziejuje.

LAM nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode