Sprogimas

Pakistano krikščionę nuo kaltinimų apsaugojo video įrašas

pakistŠventvagiškas piktžodžiavimas, Korano paniekinimas ir pranašo Mahometo įžeidimas Pakistane yra labai rimti nusikaltimai, už kuriuos gali būti skirta didelė piniginė bauda, ilgametis įkalinimas ir net mirties bausmė. Religinės mažumos daugybę kartų skundėsi, kad ši norma naudojama asmeniniams santykiams suvedinėti ir prieš keletą dienų pasirodęs video įrašas tai patvirtino.

Sausio 6 dieną Pakistano spaudoje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame galima matyti ir girdėti Karačio oro uosto darbuotojos krikščionės ginčą su kitu darbuotoju ir su juo susijusiu asmeniu, kuris norėjo patekti į oro uosto parkavimo aikštelę be leidimo, pasinaudodamas pažintimi.

„Jeigu neįleisi mano automobilio, aš tave apkaltinsiu šventvagyste, pakviesiu mulas ir mes tave sudraskysime į gabalus“, – girdimas vyro grasinimas. Krikščionė oro uosto pareigūnė nepabūgo ir griežtai atsisakė, o vėliau paviešino epizodą, kuris vėl atvėrė seną skaudulį.

Per praėjusius keliolika metų Pakistane krikščionys ir kiti religinių mažumų atstovai buvo nubausti, kartais labai skaudžiai, už tai, kad pavyzdžiui esą išplėšė Korano puslapį, sudegino ar paprasčiausiai suglamžė popieriaus lapus su Korano frazėmis. Kaltinamieji pasakodavo, kad to nedarė, tačiau liudydavo, kad prieš kaltinimams pasirodžius dėl ko nors susipyko su kaltintoju, susikivirčijo darbo vietoje, nesusitarė dėl skolų, dėl turto ir pan. Vis tik jiems buvo ir tebėra labai sunku apsiginti nuo šventvagystės kaltinimų. Kita labai didelė problema yra socialinė stigma: net ir kai pavyksta teisme paneigti kaltinimus, apkaltintieji atsiduria radikalių islamistų taikinyje, kurie pasiryžta viskam, taip pat ir žmogžudystei, nes esą auka davė kyšį arba teisėjai pasidavė politiniam spaudimui, todėl jie turi teisę įvykdyti bausmę. Tarptautiniu lygiu prieš keletą metų nuskambėjo Asios Bibi, piktžodžiavimu apkaltintos paprastos moters krikščionės, susižodžiavusios su kita moterimi musulmone darbo laukuose metu, byla. Ekstremistai nužudė ją užtarusį krikščionį ministrą ir musulmoną gubernatorių, o kai po ilgų kalėjimo metų ji buvo oficialiai išteisinta, jai ir visai šeimai dėl saugumo teko palikti Pakistaną, kad išvengtų islamistų keršto. Panašiai, kai kas patarė apsaugą skirti ir Karačio oro uosto pareigūnei.  

Keletą kartų buvo iniciatyvų jei ne atšaukti, tai bent performuluoti už šventvagystes baudžiančias normas, kad jomis nebūtų galima pasinaudoti. „Kas būtų įvykę, jei nebūtų buvę vaizdo įrašo?“, – dar kartą socialiniuose tinkluose klausė kritikai. O vienas pridūrė – „vadinamieji pranašo sekėjai jo garbę pavertė įrankiu savo tikslams. Tegul Alacho pyktis paliečia tuos, kurie naudoja pranašo garbę nekaltųjų šantažui“.

Pakistano spaudoje rašoma, kad į naujausią nepagrįstų kaltinimų krikščionei epizodą sureagavo, jos naudai, ir kelios žinomos viešos musulmonų bei politinio pasaulio figūros, o Karačio oro uostas paskelbė, kad atleido savo padėtimi norėjusį pasinaudoti darbuotoją musulmoną. (RK / Vatican News)


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode