Sprogimas

Popiežius prašo neužmiršti sergančiųjų raupsais

raupsaisSausio 29 d. bus jau septyniasdešimtą kartą minima Pasaulinė sergančiųjų raupsų liga diena. Šiomis dienomis Vatikane vyksta antrasis tarptautinis simpoziumas, kuriame kalbama apie šia liga sergančių žmonių globą ir apie įsipareigojimą šalinti socialines ir ekonomines priežastis, dėl kurių šį liga vis dar plinta pasaulyje.

Sausio 23–24 dienomis vykstantį simpoziumą surengė Šventojo Sosto Tarnavimo integraliai žmogaus pažangai dikasterija ir kelios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos.  Pirmadienį buvo perskaitytas popiežiaus Pranciškaus laiškas simpoziumo dalyviams.

Popiežius dėkoja jiems už įsipareigojimą padėti raupsais – Hanseno liga – sergantiems žmonėms, kuriuos visuomenė dažnai pamiršta ir atstumia. Raupsai yra viena seniausių ligų žmonijos istorijoje, rašo popiežius, primindamas, kad ji dažnai minima ir Biblijoje, kad nuo seniausių laiku šia liga sergantys žmonės buvo verčiami gyventi visuomenės paribiuose, kad net pats ligos pavadinimas yra tapęs terminu, reiškiančiu socialinį marginalizavimą. Negalime užmiršti, kad ir mūsų laikais šia liga vis dar serga labai daug žmonių, ir kad ši liga plinta visų pirma skurdesnėse socialinėse aplinkose. Dėl to, pasak popiežiaus, reikia peržiūrėti vystymosi modelius, pasmerkti ir stengtis ištaisyti jų sukeliamą diskriminaciją. Šios ligos egzistavimas meta iššūkį ir reikalauja atnaujinti įsipareigojimą kurti įtraukią visuomenę, kurioje niekas nebūtų paliktas nuošalyje.

Blogybės visada turi būti smerkiamos, tačiau negalima tenkintis vien smerkimu, bet visada reikia ir siūlyti konkrečius sprendimus, kaip blogį įveikti. Tą, kas jau dabar tyliai daroma šioje srityje, turi papildyti drąsios pranašiškos vizijos, kurios įkvėptų įsipareigojimą platesnio masto veiklai ir teisingesnio sambūvio kūrimui.

Popiežius užtikrina, kad jis yra artimas sergantiesiems Hanseno liga ir ragina visus toliau stengtis, kad sergantiesiems būtų užtikrina sveikatos priežiūra ir kad jiems nestigtų dvasinės paramos. Popiežius taip pat prašo, kad visos krikščionių bendruomenės matytų raupsais sergančių žmonių skausmą ir kad šis skausmas jas evangelizuotų. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode