Parama dėkojame




Seimas po svarstymo pritarė samanės įteisinimui

samanesSeimas nusiteikęs legalizuoti naminukės gamybą kaimo turizmo sodybose. Iki 65 laipsnių stiprumo  naminio alkoholio būtų leidžiama pagaminti 100 litrų per metus – 10 kartų mažiau, nei siūlyta anksčiau.. 

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tokioms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms. Už balsavo 60 Seimo nariai, prieš buvo 22, o 27 susilaikė. 

Tokie kaimo turizmo sodybas turinčių ir grūdines kultūras auginančių ūkininkų pagaminti gėrimai negalėtų būti parduodami, o tik naudojami savo ar šeimos poreikiams tenkinti arba degustuoti vietoje, jų nebūtų galima vežti ar gaminti naudojant priemaišas. 

Įranga, naudojama gaminant tokį alkoholį, turėtų būti ūkininko pažymėta identifikaciniu numeriu. 

Naminukę gaminsiančius ūkininkus ketinama įpareigoti prieš 48 val. iki gamybos pradžios apie tai informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, nurodant tikslią gamybos datą, planuojamą pabaigos laiką, ketinamą pagaminti produkto kiekį, o per 24 val. nurodyti tikslų pagamintą samanės kiekį.  

Seimas, be to, pritarė Monikos Ošmianskienės pataisai (už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 15, o susilaikė 31), numatančiai, kad kaimo turizmo sodybos būtų pritaikytos neįgaliesiems.   

„Prieinamumas žmonėms su negalia yra pradėtas reguliuoti dar nuo 1994 metų, tačiau apsidairius, jeigu reikėtų rasti sodybą, pritaikytą žmonėms su negalia, tai būtų beveik neįmanoma. Į kaimo turizmo plėtrą buvo investuota nemažai Europos Sąjungos lėšų, tačiau šiandien norint rasti prieinamą sodybą, tai neįmanoma“, – teigė parlamentarė. 

„Suteikdami tam tikriems kaimo turizmo ūkiams galimybę gaminti, degustuoti ar prekiauti, lygiagrečiai galime siekti ir kitų gerų tikslų, kurie skatintų socialinės gerovės kūrimąsi“, – pridūrė ji.  

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode