Parama dėkojame




Popiežiaus interviu italų televizijai: kartais tenka būti nesuprastam

bazpoppranSekmadienio vakarą vienas Italijos televizijos kanalų perdavė interviu su popiežiumi Pranciškumi. Tarp gana ilgo pokalbio temų – reakcijos į neseniai paskelbtą dokumentą dėl palaiminimų, pasaulyje vykstantys karai, būsimos popiežiaus kelionės.

Atsakydamas į klausimą apie kontroversijas, kurias sukėlė Tikėjimo mokymo dikasterijos neseniai paskelbta deklaracija Fiducia supplicans dėl galimybės teikti neliturginius palaiminimus tos pačios lyties poroms, Pranciškus pastebėjo, kad priimant sprendimus kartais tenka sumokėti vienatvės kainą. Kartais žmonės sprendimų nepriima, nesupranta. „Tačiau, jei tau sprendimas nepatinka, ateik, pasikalbėkime, išsakyk savo abejones ir broliškai padiskutuokime.“ Pranciškus yra įsitikinęs, kad nesupratimo sulaukęs dokumentas iš tiesų atspindi tai, ko mus moko Jėzus. Viešpats laimina kiekvieną, kuris pas jį ateina. Tačiau tada žmonės turi pradėti pokalbį ir žiūrėti, kokį kelią Viešpats jiems siūlo. Bažnyčios ganytojai turi juos paimti už rankos ir padėti jiems eiti nauju keliu, o ne nuo pat pradžių juos pasmerkti. „Toks yra Bažnyčios pastoracinis darbas. Tai visų pirma turi būti nuodėmklausių darbas.“ Kalbėdamas apie atgailą ir bausmes popiežius paaiškino, kad Dievas yra visus mylinti tėvas. Ir jei jis baudžia žmogų, tai baudžia kaip tėvas ar motina savo vaiką. Jie Viešpats baudžia, baudžia su meile, kad žmogus pasitaisytų.

Kalbant apie Rusijos agresiją prieš Ukrainą bei karą Palestinoje popiežius sakė, kad jam kelia baimę tolimesnė šių karų eskalacija, verčia mąstyti, kuo tai gali baigtis. Valstybės turi atominius ginklus. „Kuo tai gali baigtis? Ar kaip Nojaus laikais? Tai mane gąsdina. Mane gąsdina žmonijos gebėjimas susinaikinti. Karas ir polinkis į autodestrukciją, deja, lydi žmoniją nuo pat pradžių. Nuo pat Kaino ir Abelio. Istorijoje visada buvo karų. Tačiau karas yra savanaudiškas pasirinkimas – atimti iš kito. Tuo tarpu taika, priešingai, – tai duoti kitam.“ Ačiū Dievui, žmogus sugeba gyventi viltimi. „Viltis yra jėga, kuri mus neša į priekį. Nusivylimus gaminame mes patys. Viltis nenuvilia. Ir mes turime laikytis vilties.“

Kalbant apie būsimas keliones Pranciškus pranešė, kad šiais metais manoma surengti kelionę į jo gimtąją Argentiną. „Noriu ten nuvykti. Manau, kad po dešimties metų jau galiu“, – sakė Pranciškus. Jis taip pat pranešė, kad yra rengiama kelionė į Polineziją, kuri turėtų įvykti rugpjūtį.

Klausiamas apie sveikatą ir atsistatydinimo galimybę popiežius Pranciškus atsakė, kad apie tai negalvoja, tuo nesirūpina ir to daryti neketina. „Tai galimybė, kurią gali rinktis kiekvienas popiežius, bet šiuo metu ji nėra mano minčių ir rūpesčių, mano jausmų centre. Tęsiu tiek, kiek jausiuosi galįs tarnauti. Kai nebegalėsiu, bus laikas apie tą galimybę pagalvoti“, – sakė popiežius Pranciškus sekmadienio vakarą italų televizijos perduotame interviu.

BNS nuotr.


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode