Parama dėkojame




A. Dulkys: eiles pas gydytojus galima sumažinti 10 proc. atsisakius nereikalingų siuntimų

siuntimuSumažinti eiles pas gydytojus galima vien atsisakius nereikalingų siuntimų, nes ne visuomet reikia pacientą siųsti pas kitus specialistus, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Mažiausiai iki 10 proc. galima sumažinti eiles, jei tik gydymo įstaigos susitars, kad be reikalo nesiuntinėja pacientų, t. y. šeimos gydytojai susitars, kad nesiuntinės pacientų be reikalo. Yra daug dar kur pacientas tik užėjo ir gali būti jo problema sprendžiama čia ir dabar, bet duodami siuntimai“, – antradienį per susitikimą su Laisvės frakcija Seime sakė A. Dulkys.

Ministras teigė, kad eiles padeda mažinti ir pernai sukurta švieslentė, leidžianti stebėti, kuriose įstaigose eilės mažesnės. Anot jo, iki švieslentės įdiegimo iš viso nebuvo galimybės įvertinti, kokios eilės yra, nes nebuvo stebėsenos, teko kliautis vien poliklinikų skelbiamais skaičiais.

Eilių stebėseną iki tol vykdė Valstybinė ligonių kasa, kartą per mėnesį surinkdama gydymo įstaigų pateikiamus duomenis apie jose esančias pacientų laukimo eiles, tačiau jie nebuvo pakankamai objektyvūs ir tikslūs, atvaizduodavo tik vienos mėnesio dienos situaciją.

Ministras teigė, kad situacija dėl patekimo pas gydytojus gerėja, o prieš pusę metų eilės susidarydavo net norint patekti pas šeimos gydytoją.

„Dar prieš pusmetį mes turėjome problemų ir pas šeimos gydytojus, bet praėję metai šeimos gydytojams buvo rekordiniai, mūsų šeimų gydytojai ir specialistai suteikė rekordinį konsultacijų skaičių per vienus metus – 30 mln. konsultacijų. Per visus 30 sveikatos sistemos metų niekada nebuvo tokios apimties padarę“, – kalbėjo A. Dulkys.

Pernai siekiant mažinti eiles pas gydytojus teritorinės ligonių kasos ir daugiau kaip dvi dešimtys šalies gydymo įstaigų pasirašė papildomus susitarimus dėl paslaugų prieinamumo gerinimo.

Jos įsipareigojo suteikti daugiau tų paslaugų, dėl kurių eilės konkrečioje įstaigoje yra didžiausios, už tai gaudamos papildomą apmokėjimą iš ligonių kasų. Papildomo finansavimo turėjo užtekti suteikti papildomai apie 200 tūkst. gydytojų specialistų konsultacijų, 1300 sąnarių endoprotezavimo operacijų, 37 tūkst. dienos stacionaro ir 7,5 tūkst. dienos chirurgijos paslaugų. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode